Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Think You Know the U.S. Constitution? Take Our Quiz
Inside-Sources
By InsideSources.com
Published 7 years ago on
September 12, 2017

Share

By Jason W. Stevens

InsideSources.com 

 

“The Constitution,” George Washington once said, “is the guide which I will never abandon.” Americans have continued to uphold that sentiment ever since.  

 

The Constitution of the United States has existed as “the supreme law of the land” for more than two centuries, making it the oldest written constitution in the world. During that time, the American people have remained mostly loyal to its original precepts, while also accounting for various changes through the introduction of 27 amendments. 

 

The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University, Ashland, Ohio, provides an opportunity for you to test your knowledge of the U.S. Constitution as we celebrate Constitution Day and the 230th anniversary of its signing on Sunday. Sept. 17, 1787.  

 

1. Under the original Constitution, the president was elected by:

A. Direct vote of the people of the United States

B. Electors chosen by the Congress of the United States

C. Electors chosen in each state by a means specified by the state legislature

D. He was not elected, but appointed by members of the House and Senate voting together

 

2. According to the Constitution, the number of representatives in the House of Representatives is:

A. A number to be determined by Congress, based on population

B. Between one and 11 from each state, depending on population

C. Two from each state

D. 435

 

3. In the original Constitution, the number of justices on the Supreme Court is:

A. Seven

B. Nine

C. No less than seven, and no more than 17

D. The Constitution does not specify the number of justices

  

4. The minimum age for a member of the U.S. Senate is:

A. 25

B. 30

C. 35

D. The Constitution does not specify a minimum age

 

5. Which state was the first to ratify the U.S. Constitution?

A. Maryland

B. Delaware

C. New Jersey

D. Connecticut 

 

6. In the original Constitution, how many references are there to “slaves” or “slavery”?

A. Zero

B. One

C. Two

D. Three

 

7. The Declaration of Independence includes four references to God. How many are there in the original U.S. Constitution?

A. Zero

B. One

C. Two

D. Three 

 

8. What is the only part of the U.S. Constitution that cannot be amended?

A. The requirement that the president must be a natural born citizen

B. The provision forbidding state governments from passing laws impairing the obligation of contracts

C. The requirement that each state has equal representation in the Senate

D. Everything can be amended 

 

9. Only one delegate from the state of New York ended up signing the Constitution. Who was it?

A. George Clinton

B. Alexander Hamilton

C. John Jay

D. John Hancock

 

10. According to the Constitution, the vice president serves as president of:

A.The House

B. The Senate

C. The Congress

D. The Cabinet

 

ANSWERS:  1-C, 2-A, 3-D, 4-B, 5-B, 6-A, 7-A, 8-C, 9-B, 10-B

 

ABOUT THE WRITER

Jason W. Stevens is visiting assistant professor of political science and history at Ashland University and co-director of the Ashbrook Center’s Ashbrook Scholar Program. He wrote this for InsideSources.com

 

 

DON'T MISS

A Fresno Edition of Monopoly? That’s Capitalism at Work, Baby!

DON'T MISS

California Officials Sue Huntington Beach Over Voter ID Law Passed at Polls

DON'T MISS

Indiana Fever Receives No. 1 Overall Draft Pick Caitlin Clark

DON'T MISS

Which Fresno Restaurants Are Best? The Pros Picked These Places.

DON'T MISS

Trump’s Historic Hush-Money Trial Gets Underway; 1st Day Ends Without Any Jurors Being Picked

DON'T MISS

Fresno-Madera United Way Launches National Search for New CEO

DON'T MISS

Justice Thomas Misses Supreme Court Session Monday With No Explanation

DON'T MISS

‘Civil War’ Declares Victory at the Box Office, Toppling ‘Godzilla X Kong’

DON'T MISS

Why Tortillas Sold in California May Be Forced to Add a New Ingredient

DON'T MISS

Costco Tries Again at City Council for Big NW Fresno Move

UP NEXT

Indiana Fever Receives No. 1 Overall Draft Pick Caitlin Clark

UP NEXT

Which Fresno Restaurants Are Best? The Pros Picked These Places.

UP NEXT

Fresno-Madera United Way Launches National Search for New CEO

UP NEXT

Justice Thomas Misses Supreme Court Session Monday With No Explanation

UP NEXT

‘Civil War’ Declares Victory at the Box Office, Toppling ‘Godzilla X Kong’

UP NEXT

Why Tortillas Sold in California May Be Forced to Add a New Ingredient

UP NEXT

Costco Tries Again at City Council for Big NW Fresno Move

UP NEXT

Scheffler Turns the Masters Into Another Sunday Yawner With a Dominating Win

UP NEXT

Ethiopia’s Lemma Wins, Fresno’s Albertson 7th in Boston Marathon. Kenya’s Obiri Retains Women Title.

UP NEXT

Vegas, US Tour and More Signings: Wrexham Has Plenty of Fun and Work Ahead After Latest Promotion

Which Fresno Restaurants Are Best? The Pros Picked These Places.

2 hours ago

Trump’s Historic Hush-Money Trial Gets Underway; 1st Day Ends Without Any Jurors Being Picked

2 hours ago

Fresno-Madera United Way Launches National Search for New CEO

Local /

4 hours ago

Justice Thomas Misses Supreme Court Session Monday With No Explanation

4 hours ago

‘Civil War’ Declares Victory at the Box Office, Toppling ‘Godzilla X Kong’

4 hours ago

Why Tortillas Sold in California May Be Forced to Add a New Ingredient

4 hours ago

Costco Tries Again at City Council for Big NW Fresno Move

6 hours ago

Scheffler Turns the Masters Into Another Sunday Yawner With a Dominating Win

6 hours ago

Ethiopia’s Lemma Wins, Fresno’s Albertson 7th in Boston Marathon. Kenya’s Obiri Retains Women Title.

6 hours ago

Vegas, US Tour and More Signings: Wrexham Has Plenty of Fun and Work Ahead After Latest Promotion

6 hours ago

A Fresno Edition of Monopoly? That’s Capitalism at Work, Baby!

Alright, cats and kittens, straphang onto your beanies because I’m about to lay a news flash on you that’s so whimsically wild it coul...

60 mins ago

Fresno Monopoly Edition
60 mins ago

A Fresno Edition of Monopoly? That’s Capitalism at Work, Baby!

1 hour ago

California Officials Sue Huntington Beach Over Voter ID Law Passed at Polls

1 hour ago

Indiana Fever Receives No. 1 Overall Draft Pick Caitlin Clark

2 hours ago

Which Fresno Restaurants Are Best? The Pros Picked These Places.

2 hours ago

Trump’s Historic Hush-Money Trial Gets Underway; 1st Day Ends Without Any Jurors Being Picked

Local /
4 hours ago

Fresno-Madera United Way Launches National Search for New CEO

4 hours ago

Justice Thomas Misses Supreme Court Session Monday With No Explanation

4 hours ago

‘Civil War’ Declares Victory at the Box Office, Toppling ‘Godzilla X Kong’

MENU

CONNECT WITH US

Search

Send this to a friend