Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
You Have Two Extra Days to Pay Your Taxes. And Take This Quiz.
Inside-Sources
By InsideSources.com
Published 6 years ago on
April 9, 2018

Share

“Tax Day,” the day when U.S. individual tax returns are due, is usually April 15. This year Americans get until April 17 to file their returns because April 15 falls on a Sunday and April 16 is Emancipation Day in Washington, marking President Abraham Lincoln’s signing of the Compensated Emancipation Act on April 16, 1862.

Roger L. Beckett

Taxes, of course, are almost as old as human civilization and the ancient Greeks, Romans, Egyptians and Chinese all engaged in some form of taxation. Taxes were a part of Colonial America from its earliest days, and they were, in part, what eventually caused the Revolutionary War.

The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University in Ohio, provides an opportunity for you to test your knowledge of the history and background of the U.S. tax system.

1. The Revenue Act of 1861 was the first time this type of tax was levied?
A. Sales tax
B. Estate tax
C. Income tax
D. Property tax

2. In what year did April 15 become “Tax Day”?
A. 1913
B. 1918
C. 1936
D. 1955

3. Prior to the American Revolution, the English Parliament passed the Townshend Acts, which imposed taxes on imports of what good(s)?
A. Glass
B. Paint
C. Tea
D. All of the above

4. Which Constitutional Amendment opened the door for a federal income tax?
A. 24th Amendment
B. 16th Amendment
C. 11th Amendment
D. 8th Amendment

5. What politician in Colonial America is most closely associated with the slogan “no taxation without representation”?
A. Massachusetts’ James Otis Jr.
B. New Jersey’s Aaron Burr
C. Massachusetts’ Samuel Adams
D. Maryland’s Samuel Chase

6. The Internal Revenue Service Form 1040, which U.S. taxpayers use to file their annual income tax returns, has been used since what year?
A. 1933
B. 1953
C. 1913
D. 1973

7. Who said “but in this world nothing can be said to be certain, except death and taxes?”
A. Benjamin Franklin
B. James Madison
C. Mark Twain
D. Thomas Jefferson

8. The Current Tax Payment Act of 1943 established what practice?
A. Employer withholding of income taxes
B. Quarterly taxes for self-employed persons
C. Social Security tax payments
D. Tax exemptions for dependents

9. According to the Internal Revenue Service, tax filers last year received an average refund of approximately how much?
A. $250
B. $750
C. $2,000
D. $3,000

10. In 1944, Congress raised the top income tax rate to what percentage?
A. 68 percent
B. 98 percent
C. 75 percent
D. 39 percent

Answers: 1-C, 2-D, 3-D, 4-B, 5-A, 6-C, 7-A, 8-A, 9-D, 10-B

About the Author

Roger L. Beckett is executive director of the Ashbrook Center at Ashland University in Ashland, Ohio. He wrote this for InsideSources.com.

DON'T MISS

Biden is Off on Details of His Uncle’s WWII Death as He Calls Trump Unfit to Lead the Military

DON'T MISS

Big Names in Rap, Christian Music, and Comedy Headline Must-See Weekend Entertainment

DON'T MISS

US and UK Issue New Sanctions on Iran in Response to Tehran’s Weekend Attack on Israel

DON'T MISS

Will State AG Rob Bonta Jump Into 2026 Race for CA Governor?

DON'T MISS

Biden Scores Endorsements from Kennedy Family, Looking to Shore Up Support Against Trump and RFK Jr.

DON'T MISS

CJ Abrams’ Leadoff Homer Lifts Nationals Over Dodgers 2-0

DON'T MISS

See the Fully Equipped House Homeless People Built on LA Freeway Strip

DON'T MISS

Juror Dismissed From Trump Hush Money Trial. Prosecutors Seek to Hold Former President in Contempt

DON'T MISS

Keaton Winn Throws Six Solid Innings as Giants Take Series From Marlins

DON'T MISS

Attorney Suing Fresno Grizzlies for $5 Million Is No Stranger to ‘Ladies Night’ Cases

UP NEXT

Big Names in Rap, Christian Music, and Comedy Headline Must-See Weekend Entertainment

UP NEXT

US and UK Issue New Sanctions on Iran in Response to Tehran’s Weekend Attack on Israel

UP NEXT

Will State AG Rob Bonta Jump Into 2026 Race for CA Governor?

UP NEXT

Biden Scores Endorsements from Kennedy Family, Looking to Shore Up Support Against Trump and RFK Jr.

UP NEXT

See the Fully Equipped House Homeless People Built on LA Freeway Strip

UP NEXT

Juror Dismissed From Trump Hush Money Trial. Prosecutors Seek to Hold Former President in Contempt

UP NEXT

Attorney Suing Fresno Grizzlies for $5 Million Is No Stranger to ‘Ladies Night’ Cases

UP NEXT

Hagrid Has a Bit of a Playful Side, but the Heart of a Giant. And He’s Ready for Adoption

UP NEXT

Biden Backs House’s Aid Package for Ukraine, Israel While Speaker Johnson Battles to Retain Position

UP NEXT

Hot Rod Willys: Driven to Bake the Perfect Chicago-Style Pizza

Will State AG Rob Bonta Jump Into 2026 Race for CA Governor?

31 mins ago

Biden Scores Endorsements from Kennedy Family, Looking to Shore Up Support Against Trump and RFK Jr.

38 mins ago

CJ Abrams’ Leadoff Homer Lifts Nationals Over Dodgers 2-0

Sports /

43 mins ago

See the Fully Equipped House Homeless People Built on LA Freeway Strip

1 hour ago

Juror Dismissed From Trump Hush Money Trial. Prosecutors Seek to Hold Former President in Contempt

1 hour ago

Keaton Winn Throws Six Solid Innings as Giants Take Series From Marlins

2 hours ago

Attorney Suing Fresno Grizzlies for $5 Million Is No Stranger to ‘Ladies Night’ Cases

2 hours ago

Hagrid Has a Bit of a Playful Side, but the Heart of a Giant. And He’s Ready for Adoption

Animals /

6 hours ago

Biden Backs House’s Aid Package for Ukraine, Israel While Speaker Johnson Battles to Retain Position

18 hours ago

Hot Rod Willys: Driven to Bake the Perfect Chicago-Style Pizza

19 hours ago

Biden is Off on Details of His Uncle’s WWII Death as He Calls Trump Unfit to Lead the Military

WASHINGTON — President Joe Biden on Wednesday misstated key details about his uncle’s death in World War II as he honored the man’s wa...

11 mins ago

11 mins ago

Biden is Off on Details of His Uncle’s WWII Death as He Calls Trump Unfit to Lead the Military

16 mins ago

Big Names in Rap, Christian Music, and Comedy Headline Must-See Weekend Entertainment

22 mins ago

US and UK Issue New Sanctions on Iran in Response to Tehran’s Weekend Attack on Israel

31 mins ago

Will State AG Rob Bonta Jump Into 2026 Race for CA Governor?

38 mins ago

Biden Scores Endorsements from Kennedy Family, Looking to Shore Up Support Against Trump and RFK Jr.

Sports /
43 mins ago

CJ Abrams’ Leadoff Homer Lifts Nationals Over Dodgers 2-0

1 hour ago

See the Fully Equipped House Homeless People Built on LA Freeway Strip

1 hour ago

Juror Dismissed From Trump Hush Money Trial. Prosecutors Seek to Hold Former President in Contempt

MENU

CONNECT WITH US

Search

Send this to a friend