Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Think You Know the U.S. Constitution? Take Our Quiz
Inside-Sources
By InsideSources.com
Published 7 years ago on
September 12, 2017

Share

By Jason W. Stevens

InsideSources.com 

 

“The Constitution,” George Washington once said, “is the guide which I will never abandon.” Americans have continued to uphold that sentiment ever since.  

 

The Constitution of the United States has existed as “the supreme law of the land” for more than two centuries, making it the oldest written constitution in the world. During that time, the American people have remained mostly loyal to its original precepts, while also accounting for various changes through the introduction of 27 amendments. 

 

The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University, Ashland, Ohio, provides an opportunity for you to test your knowledge of the U.S. Constitution as we celebrate Constitution Day and the 230th anniversary of its signing on Sunday. Sept. 17, 1787.  

 

1. Under the original Constitution, the president was elected by:

A. Direct vote of the people of the United States

B. Electors chosen by the Congress of the United States

C. Electors chosen in each state by a means specified by the state legislature

D. He was not elected, but appointed by members of the House and Senate voting together

 

2. According to the Constitution, the number of representatives in the House of Representatives is:

A. A number to be determined by Congress, based on population

B. Between one and 11 from each state, depending on population

C. Two from each state

D. 435

 

3. In the original Constitution, the number of justices on the Supreme Court is:

A. Seven

B. Nine

C. No less than seven, and no more than 17

D. The Constitution does not specify the number of justices

  

4. The minimum age for a member of the U.S. Senate is:

A. 25

B. 30

C. 35

D. The Constitution does not specify a minimum age

 

5. Which state was the first to ratify the U.S. Constitution?

A. Maryland

B. Delaware

C. New Jersey

D. Connecticut 

 

6. In the original Constitution, how many references are there to “slaves” or “slavery”?

A. Zero

B. One

C. Two

D. Three

 

7. The Declaration of Independence includes four references to God. How many are there in the original U.S. Constitution?

A. Zero

B. One

C. Two

D. Three 

 

8. What is the only part of the U.S. Constitution that cannot be amended?

A. The requirement that the president must be a natural born citizen

B. The provision forbidding state governments from passing laws impairing the obligation of contracts

C. The requirement that each state has equal representation in the Senate

D. Everything can be amended 

 

9. Only one delegate from the state of New York ended up signing the Constitution. Who was it?

A. George Clinton

B. Alexander Hamilton

C. John Jay

D. John Hancock

 

10. According to the Constitution, the vice president serves as president of:

A.The House

B. The Senate

C. The Congress

D. The Cabinet

 

ANSWERS:  1-C, 2-A, 3-D, 4-B, 5-B, 6-A, 7-A, 8-C, 9-B, 10-B

 

ABOUT THE WRITER

Jason W. Stevens is visiting assistant professor of political science and history at Ashland University and co-director of the Ashbrook Center’s Ashbrook Scholar Program. He wrote this for InsideSources.com

 

 

DON'T MISS

Israeli Settlers Rampage Through a West Bank Village, Killing 1 Palestinian and Wounding 25

DON'T MISS

US Intelligence Finding Shows China Surging Equipment Sales to Russia to Help War Effort in Ukraine

DON'T MISS

From Tragedy to Triumph: The Land Before Time Litter’s Journey

DON'T MISS

Oakland Officials Vote to Include ‘San Francisco’ in Airport’s Name

DON'T MISS

Several Writers Decline Recognition From PEN America in Protest Over Its Israel-Hamas War Stance

DON'T MISS

US Consumer Sentiment Falls Slightly as Outlook for Inflation Worsens

DON'T MISS

A Near-Total Ban on Abortion Has Supercharged the Political Dynamics of Arizona, a Key Swing State

DON'T MISS

Convicted Killer of College Student Kristin Smart Attacked at California Prison for Second Time

DON'T MISS

House Advances Reauthorization of US Spy Program as GOP Upheaval Threatens Final Passage

DON'T MISS

While California Politicians Skirmish Over Housing, the Shortage Keeps Growing

UP NEXT

US Intelligence Finding Shows China Surging Equipment Sales to Russia to Help War Effort in Ukraine

UP NEXT

From Tragedy to Triumph: The Land Before Time Litter’s Journey

UP NEXT

Oakland Officials Vote to Include ‘San Francisco’ in Airport’s Name

UP NEXT

Several Writers Decline Recognition From PEN America in Protest Over Its Israel-Hamas War Stance

UP NEXT

US Consumer Sentiment Falls Slightly as Outlook for Inflation Worsens

UP NEXT

A Near-Total Ban on Abortion Has Supercharged the Political Dynamics of Arizona, a Key Swing State

UP NEXT

Convicted Killer of College Student Kristin Smart Attacked at California Prison for Second Time

UP NEXT

House Advances Reauthorization of US Spy Program as GOP Upheaval Threatens Final Passage

UP NEXT

While California Politicians Skirmish Over Housing, the Shortage Keeps Growing

UP NEXT

Tennessee Lawmakers Send Bill to Ban First-Cousin Marriages to Governor

Oakland Officials Vote to Include ‘San Francisco’ in Airport’s Name

4 hours ago

Several Writers Decline Recognition From PEN America in Protest Over Its Israel-Hamas War Stance

4 hours ago

US Consumer Sentiment Falls Slightly as Outlook for Inflation Worsens

5 hours ago

A Near-Total Ban on Abortion Has Supercharged the Political Dynamics of Arizona, a Key Swing State

5 hours ago

Convicted Killer of College Student Kristin Smart Attacked at California Prison for Second Time

5 hours ago

House Advances Reauthorization of US Spy Program as GOP Upheaval Threatens Final Passage

5 hours ago

While California Politicians Skirmish Over Housing, the Shortage Keeps Growing

9 hours ago

Tennessee Lawmakers Send Bill to Ban First-Cousin Marriages to Governor

9 hours ago

Instagram Blurs Nude Messages to Protect Teens, Fight Sexual Extortion

22 hours ago

Ohtani’s Ex-Interpreter Charged With Stealing $16M in Betting Case

22 hours ago

Israeli Settlers Rampage Through a West Bank Village, Killing 1 Palestinian and Wounding 25

JERUSALEM — Dozens of angry Israeli settlers stormed into a Palestinian village in the Israeli-occupied West Bank on Friday, shooting and se...

2 hours ago

2 hours ago

Israeli Settlers Rampage Through a West Bank Village, Killing 1 Palestinian and Wounding 25

2 hours ago

US Intelligence Finding Shows China Surging Equipment Sales to Russia to Help War Effort in Ukraine

4 hours ago

From Tragedy to Triumph: The Land Before Time Litter’s Journey

4 hours ago

Oakland Officials Vote to Include ‘San Francisco’ in Airport’s Name

4 hours ago

Several Writers Decline Recognition From PEN America in Protest Over Its Israel-Hamas War Stance

5 hours ago

US Consumer Sentiment Falls Slightly as Outlook for Inflation Worsens

5 hours ago

A Near-Total Ban on Abortion Has Supercharged the Political Dynamics of Arizona, a Key Swing State

5 hours ago

Convicted Killer of College Student Kristin Smart Attacked at California Prison for Second Time

MENU

CONNECT WITH US

Search

Send this to a friend