Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
What Do You Know About Martin Luther King Jr.? Try This Quiz
Inside-Sources
By InsideSources.com
Published 1 year ago on
January 16, 2023

Share

Getting your Trinity Audio player ready...

 

Monday, Jan. 16, is Martin Luther King Jr. Day. On this holiday, we celebrate one of the great civil rights leaders of the 20th century.

The Rev. King challenged Americans to uphold the Declaration of Independence’s promise “that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.”

Peter C. Meyers portait

Peter C. Myers

InsideSources.com

The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University, provides an opportunity for you to test your knowledge of King and his efforts to further civil rights in America.

1. King became pastor of which Georgia church in 1960?

A. Wheat Street Baptist Church

B. Milestone Baptist Church

C. Ebenezer Baptist Church

D. Zion Baptist Church

2. Which leader inspired King’s belief in “nonviolent resistance” and, according to King, provided “the method for social reform that I had been seeking”?

A. Nelson Mandela

B. Dalai Lama

C. Eleanor Roosevelt

D. Mahatma Gandhi

3. King said in an interview that if he were marooned on a desert island with only one book other than the Bible, he would choose what book?

A. Plato’s The Republic

B. John Stuart Mills’ On Liberty

C. Ralph Waldo Emerson’s Essays by RW Emerson

D. James Baldwin’s Notes of a Native Son

4. After which civil rights victory did King become a recognized national leader of the civil rights movement?

A. Civil Rights Act of 1964

B. Montgomery Bus Boycott

C. Birmingham Campaign of 1963

D. School integration in Little Rock

5. In what city in 1968 was King assassinated?

A. Memphis, Tenn.

B. Jackson, Miss.

C. Little Rock, Ark.

D. Selma, Ala.

6. Before his famous “I Have a Dream” speech, King gave another speech from the Lincoln Memorial. What was the topic of that speech?

A. Vietnam War

B. Importance of nonviolence

C. Economic equality

D. African American voting rights

7. In 1964, King received what important award?

A. United Nations Human Rights Award

B. Nobel Peace Prize

C. Presidential Medal of Freedom

D. Congressional Medal of Honor

8. Which other civil rights leader did King work closely with before his death?

A. Ralph Abernathy

B. Jesse Jackson

C. Benjamin Mays

D. All of the above

9. What was the name of the speech King gave the day before his assassination?

A. “I’ve Been to the Mountaintop”

B. “The Three Evils of Society”

C. “Our God Is Marching On”

D. “The Other America”

10. Which president signed legislation designating Martin Luther King Jr. Day as a federal holiday?

A. Barack Obama

B. Jimmy Carter

C. Ronald Reagan

D. George Bush

Answers: 1-C, 2-D, 3-A, 4-B, 5-A, 6-D, 7-B, 8-D, 9-A, 10-C

About the Author

Peter C. Myers is a member of the faculty at the Ashbrook Center, a professor of political science at the University of Wisconsin-Eau Claire, and curator of Ashbrook’s newly released collection “Race and Civil Rights: Core Documents.” He wrote this for InsideSources.com.

 

RELATED TOPICS:

DON'T MISS

Surprising Ways and Places You Can Use SNAP EBT Food Benefits

DON'T MISS

Californians Worry About Crime, Setting up a Ballot Measure Showdown

DON'T MISS

The Pickle Flavor Frenzy and Its Rise in Food Trends

DON'T MISS

Kate Hudson Had a Lifetime to Make a Record. The Result is ‘Glorious,’ Out in May

DON'T MISS

Long-Lost First Model of USS Enterprise from ‘Star Trek’ Boldly Goes Home

DON'T MISS

California Leaders Take Sides in Monumental Supreme Court Case on Homelessness

DON'T MISS

Man Sets Himself on Fire Outside Trump Hush Money Trial Court

DON'T MISS

McDonald’s Ice Cream Machines Are So Unreliable They’re a Meme. They Might Also Be a Climate Solution.

DON'T MISS

Real Estate Experts Talk Fresno’s Economic Future. Are Tough Times Ahead?

DON'T MISS

Unlocking the Secrets to Fresno State’s Superb Baseball Season

UP NEXT

Californians Worry About Crime, Setting up a Ballot Measure Showdown

UP NEXT

The Pickle Flavor Frenzy and Its Rise in Food Trends

UP NEXT

Kate Hudson Had a Lifetime to Make a Record. The Result is ‘Glorious,’ Out in May

UP NEXT

Long-Lost First Model of USS Enterprise from ‘Star Trek’ Boldly Goes Home

UP NEXT

California Leaders Take Sides in Monumental Supreme Court Case on Homelessness

UP NEXT

Man Sets Himself on Fire Outside Trump Hush Money Trial Court

UP NEXT

McDonald’s Ice Cream Machines Are So Unreliable They’re a Meme. They Might Also Be a Climate Solution.

UP NEXT

Real Estate Experts Talk Fresno’s Economic Future. Are Tough Times Ahead?

UP NEXT

Unlocking the Secrets to Fresno State’s Superb Baseball Season

UP NEXT

Does Dyer Support (or Endorse) Bredefeld for Supervisor?

Kate Hudson Had a Lifetime to Make a Record. The Result is ‘Glorious,’ Out in May

1 day ago

Long-Lost First Model of USS Enterprise from ‘Star Trek’ Boldly Goes Home

1 day ago

California Leaders Take Sides in Monumental Supreme Court Case on Homelessness

1 day ago

Man Sets Himself on Fire Outside Trump Hush Money Trial Court

2 days ago

McDonald’s Ice Cream Machines Are So Unreliable They’re a Meme. They Might Also Be a Climate Solution.

2 days ago

Real Estate Experts Talk Fresno’s Economic Future. Are Tough Times Ahead?

2 days ago

Unlocking the Secrets to Fresno State’s Superb Baseball Season

2 days ago

‘This Is How to Improve Reading Proficiency. We Just Have To Execute It’: FUSD Board President

2 days ago

Does Dyer Support (or Endorse) Bredefeld for Supervisor?

2 days ago

Get a 3D First Look at Merced’s High-Speed Rail Station Design

2 days ago

Surprising Ways and Places You Can Use SNAP EBT Food Benefits

Did you know that SNAP EBT benefits used to be called food stamps and that recipients can use those benefits to get healthy food in places o...

6 hours ago

6 hours ago

Surprising Ways and Places You Can Use SNAP EBT Food Benefits

6 hours ago

Californians Worry About Crime, Setting up a Ballot Measure Showdown

1 day ago

The Pickle Flavor Frenzy and Its Rise in Food Trends

1 day ago

Kate Hudson Had a Lifetime to Make a Record. The Result is ‘Glorious,’ Out in May

1 day ago

Long-Lost First Model of USS Enterprise from ‘Star Trek’ Boldly Goes Home

1 day ago

California Leaders Take Sides in Monumental Supreme Court Case on Homelessness

2 days ago

Man Sets Himself on Fire Outside Trump Hush Money Trial Court

2 days ago

McDonald’s Ice Cream Machines Are So Unreliable They’re a Meme. They Might Also Be a Climate Solution.

MENU

CONNECT WITH US

Search

Send this to a friend