Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Star-Spangled Historian or Independence Day Dud? Take This Quiz.
Inside-Sources
By InsideSources.com
Published 6 years ago on
June 30, 2018

Share

Independence Day is filled with parades and picnics, fireworks, fairs and other festivities. Amid these celebrations, however, it’s important to remember that the Fourth of July commemorates a very important historical event: our nation’s declaration of its independence from Great Britain.

Photo of Robert McDonald, history professor at the U.S. Military Academy
By Robert M.S. McDonald
The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University in Ashland, Ohio, provides an opportunity for you to test your knowledge of the Fourth of July and the Declaration of Independence.
1. Nearly 15 months prior to the Declaration of Independence, fighting between British Redcoats and colonial militiamen began at:
A. Bunker Hill
B. Fort Ticonderoga
C. Lexington and Concord
D. Long Island
2. Congress temporarily set aside this man’s June 7, 1776, resolution that “these United Colonies are, and of right ought to be, free and independent States”:
A. Light-Horse Harry Lee
B. Robert E. Lee
C. Francis Lightfoot Lee
D. Richard Henry Lee
3. In Jefferson’s original rough draft of the Declaration of Independence, he wrote “We hold these truths to be” not “self-evident” but:
A. “common sense”
B. “sacred & undeniable”
C. “obvious & atrocious”
D. “proved by Britannic blood & plunder”
4. The draft of the Declaration of Independence presented to Congress blamed England’s King George III for the slave trade, which Jefferson described as “a cruel war against human nature itself.” Delegates from these two states insisted this passage be removed:
A. Georgia and South Carolina
B. South Carolina and North Carolina
C. North Carolina and Virginia
D. Virginia and Maryland
5. As delegates signed their names to the Declaration of Independence, which man supposedly said, “We must all hang together or, most assuredly, we will all hang separately”?
A. Benjamin Franklin
B. Benjamin Rush
C. Edward Rutledge
D. George Wythe
6. Which two future U.S. presidents crossed the Delaware and fought at the 1776 Battle of Trenton?
A. John Adams and John Quincy Adams
B. John Adams and George Washington
C. George Washington and Thomas Jefferson
D. George Washington and James Monroe
7. When told that George Washington would return to private life and not remain in power if the United States won the American Revolution, this man reportedly said, “Then truly he is the world’s greatest man”:
A. John Adams
B. Marquis de Lafayette
C. George III
D. Lord Cornwallis
8. In addition to the Declaration of Independence, what other famous document emerged from the Assembly Room of the Pennsylvania State House?
A. The Stamp Act Resolves
B. The U.S. Constitution
C. George Washington’s Farewell Address
D. The Treaty of Ghent
9. Founded by Thomas Jefferson, which institution of higher learning officially commenced operations on July 4, 1802:
A. University of Virginia
B. College of William and Mary
C. United States Military Academy
D. United States Naval Academy
10. Both these men died on July 4, 1826 — the 50th anniversary of the Declaration of Independence:
A. Thomas Jefferson and John Adams
B. Thomas Jefferson and George Washington
C. John Adams and James Monroe
D. James Monroe and John Quincy Adams
Answers: 1-C, 2-D, 3-B, 4-A, 5-A, 6-D, 7-C, 8-B, 9-C, 10-A
Scoring
10 correct — Star-Spangled Historian
7-9 correct — Fountain of Knowledge
4-6 correct — Not Quite a Yankee Doodle Dandy
0-3 — Dud
About the Writer
Robert M.S. McDonald, a member of the Ashbrook Center faculty, is professor of history at the U.S. Military Academy, author of “Confounding Father: Thomas Jefferson’s Image in His Own Time” and editor of Ashbrook’s forthcoming compendium “The American Revolution: Core Documents.” He wrote this for InsideSources.com.

DON'T MISS

Whitey Herzog, Hall of Fame Manager Who Led Cardinals to 1980s Success, Dies at 92

DON'T MISS

Coalinga-Huron Teachers Say They’ll Strike Unless a Fair Contract Is Offered

DON'T MISS

Coalition: CA Lawmakers Need to Roll Back Proposed ‘Utility Tax’

DON'T MISS

CA’s High Construction Costs Limit Housing. A Supreme Court Decision Might Help

DON'T MISS

Now’s the Time to Register for FUSD’s Free Preschool and T-K

DON'T MISS

‘Hopeville’ Literacy Documentary Showing Tonight at Roosevelt High

DON'T MISS

Michigan Faces Probation for Football Recruiting Violations; Case vs. Jim Harbaugh Pending

DON'T MISS

What Winnie the Pooh and Mickey Mouse Can Tell Us About the Public Domain and Remix Culture

DON'T MISS

Acquisition of Historic Fresno Real Estate Brand Creates Area’s Largest Brokerage

DON'T MISS

Wall Street’s Mixed Trading Day

UP NEXT

New Recruiting Programs Put Army, Air Force on Track to Meet Enlistment Goals. Navy Will Fall Short

UP NEXT

Justice Thomas Misses Supreme Court Session Monday With No Explanation

UP NEXT

‘Civil War’ Declares Victory at the Box Office, Toppling ‘Godzilla X Kong’

UP NEXT

Scheffler Turns the Masters Into Another Sunday Yawner With a Dominating Win

UP NEXT

Vegas, US Tour and More Signings: Wrexham Has Plenty of Fun and Work Ahead After Latest Promotion

UP NEXT

NBA Play-in Game Preview: West Games on Tuesday, East Games on Wednesday, Eliminations on Friday

UP NEXT

Ship That Caused Bridge Collapse Had Apparent Electrical Issues While Still Docked, Source Says

UP NEXT

US Shoots Down Iran-Launched Attack Drones as Biden Team Pledges ‘Support’ for Israel

UP NEXT

Reacher Star Alan Ritchson Calls Donald Trump a ‘Rapist’

UP NEXT

US Intelligence Finding Shows China Surging Equipment Sales to Russia to Help War Effort in Ukraine

CA’s High Construction Costs Limit Housing. A Supreme Court Decision Might Help

9 hours ago

Now’s the Time to Register for FUSD’s Free Preschool and T-K

Local Education /

9 hours ago

‘Hopeville’ Literacy Documentary Showing Tonight at Roosevelt High

Local Education /

10 hours ago

Michigan Faces Probation for Football Recruiting Violations; Case vs. Jim Harbaugh Pending

10 hours ago

What Winnie the Pooh and Mickey Mouse Can Tell Us About the Public Domain and Remix Culture

10 hours ago

Acquisition of Historic Fresno Real Estate Brand Creates Area’s Largest Brokerage

Breaking News /

11 hours ago

Wall Street’s Mixed Trading Day

11 hours ago

It’s ‘Signing Day’ for These Clovis Unified Youngsters

Local Education /

11 hours ago

Clovis Armed Robbery and Pursuit Result in 3 Arrests, 1 Suspect Still at Large

11 hours ago

Charges Against Trump and Jan. 6 Rioters at Stake as Supreme Court Hears Debate Over Obstruction Law

11 hours ago

Whitey Herzog, Hall of Fame Manager Who Led Cardinals to 1980s Success, Dies at 92

NEW YORK — Whitey Herzog, the gruff and ingenious Hall of Fame manager who guided the St. Louis Cardinals to three pennants and a World Seri...

4 hours ago

4 hours ago

Whitey Herzog, Hall of Fame Manager Who Led Cardinals to 1980s Success, Dies at 92

5 hours ago

Coalinga-Huron Teachers Say They’ll Strike Unless a Fair Contract Is Offered

8 hours ago

Coalition: CA Lawmakers Need to Roll Back Proposed ‘Utility Tax’

9 hours ago

CA’s High Construction Costs Limit Housing. A Supreme Court Decision Might Help

Local Education /
9 hours ago

Now’s the Time to Register for FUSD’s Free Preschool and T-K

Local Education /
10 hours ago

‘Hopeville’ Literacy Documentary Showing Tonight at Roosevelt High

10 hours ago

Michigan Faces Probation for Football Recruiting Violations; Case vs. Jim Harbaugh Pending

10 hours ago

What Winnie the Pooh and Mickey Mouse Can Tell Us About the Public Domain and Remix Culture

MENU

CONNECT WITH US

Search

Send this to a friend