Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
You Don't Have to Kiss the Blarney Stone to Take This St. Patrick's Day Quiz
Inside-Sources
By InsideSources.com
Published 6 years ago on
March 12, 2018

Share

St. Patrick’s Day (March 17) has become a favorite day of celebration for millions of Americans, both Irish-Americans and the non-Irish alike. Sure and begorrah. There are parades and parties, displays of shamrocks and green everywhere, meals of corned beef and cabbage and, of course, ample spirits.
Perhaps that’s because there were many waves of immigration to the United States from Ireland and now approximately 32 million — or 10 percent of the U.S. population — claim Irish ancestry, according to the Census Bureau’s most recent statistics. An estimated 3 million more identify as Scots-Irish.


Patrick Maloney
The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University in Ohio, provides an opportunity for you to test your knowledge of immigration broadly, the migration of the Irish to America and the impact they have had on U.S. history and culture.
1.  An early wave of Irish immigrants came to the United States in the 1820s for what purpose?
A. Escape famine in Ireland
B. Build the Erie Canal
C. Flee religious persecution
D. Pursue educational opportunities
2. Who was the first U.S. president of documented Irish ancestry?
A. Andrew Jackson
B. John F. Kennedy
C. James Buchanan
D. William McKinley
3. How many signatories of the Declaration of Independence were of Irish descent?
A. Three
B. Twenty-three
C. Eight
D. Eighteen
4. The American Party rose to prominence in the 1850s based on a growing anti-immigrant sentiment, especially toward the Irish and Germans. The party also was known by what name?
A. Know-nothings
B. Order of the Star-Spangled Banner
C. Whigs
D. Democrats
5. Because of the Great Hunger in Ireland, when blight destroyed the country’s potato crop, more than 1.5 million Irish immigrated to the United States. When did this mass migration occur?
A. Between 1845 and 1855
B. Between 1825 and 1835
C. Between 1910 and 1920
D. Between 1890 and 1900
6. Immigrants comprise what percentage of the current U.S. population?
A. 20 percent
B. 7.5 percent
C. 33 percent
D. 13.5 percent
7. Five Civil War regiments made up what was known as the Union Army’s Irish Brigade. Who was the brigade’s leader?
A. Brig. Gen. James Shields
B. Maj. Gen. Patrick Cleburne
C. Brig. Gen. Thomas Meagher
D. Brig. Gen. Michael Corcoran
8. The first federal immigration law was passed in 1790. What was it called?
A. Naturalization Act
B. Chinese Exclusion Act
C. McCarran-Walter Act
D. Immigration Reform Act
9. What famous businessman was the son of an Irish father who came to the United States during the Great Hunger?
A. Marshall Field
B. Henry Ford
C. John Jacob Astor
D. Andrew Carnegie
10. Irish-born architect James Hoban designed what famous U.S. building?
A. U.S. Capitol
B. Empire State Building
C. The White House
D. St. Patrick’s Cathedral
Answers: 1-B, 2-A, 3-C, 4-A, 5-A, 6-D, 7-C, 8-A, 9-B, 10-C
About the Author
Patrick Maloney is chief operating officer of the Ashbrook Center at Ashland University, Ashland, Ohio. He wrote this for InsideSources.com.

DON'T MISS

Young Republicans on Why Their Party Isn’t Reaching Gen Z (And What They Can Do About It)

DON'T MISS

JD Vance Puts the Con in Conservatism

DON'T MISS

UC Merced Finally Annexed Into City Limits After Two Decades

DON'T MISS

Donors Challenged Fresno Pacific to Match Their $1.5M Gift. Was the Goal Reached?

DON'T MISS

Garlic, Curry, Fresh Corn – Would You Scream for This Ice Cream?

DON'T MISS

Meet Po: A Gentle Superhero Looking for a Home

DON'T MISS

Largest Housing Provider for Migrant Children Engaged in Pervasive Sexual Abuse, US Says

DON'T MISS

25 Million Watched Trump’s Speech at the RNC on Thursday

DON'T MISS

City Wants Hard Reset on Art Hop. Don’t Expect Food Trucks or Vendors in August.

DON'T MISS

More Victims Come Forward in Dinuba Sex Assault Case

UP NEXT

Mexican President Calls Donald Trump ‘a Friend’ and Says He’ll Warn Him Against Closing Border

UP NEXT

Ten Commandments Won’t Go in Louisiana Classrooms Until at Least November as Lawsuit Plays Out

UP NEXT

911 Systems Disrupted in at Least 3 States

UP NEXT

Mourners Gather for Funeral of Man Slain at Trump Rally in Pennsylvania

UP NEXT

Widespread Technology Outage Disrupts Flights, Banks, Media Outlets and Companies Around the World

UP NEXT

Founder of Fandango Dies After Plunge From Manhattan Hotel

UP NEXT

Rally Shooter Had Photos of Trump, Biden and Other US Officials on His Phone, AP Sources Say

UP NEXT

The Last Cards Have Been Dealt as the Iconic Mirage Closes Its Doors on the Las Vegas Strip

UP NEXT

Visalia Man Faces Third Strike for Serial Burglary

UP NEXT

US Army Honors Nisei Combat Unit That Helped Liberate Tuscany From Nazi-Fascist Forces in WWII

Donors Challenged Fresno Pacific to Match Their $1.5M Gift. Was the Goal Reached?

20 hours ago

Garlic, Curry, Fresh Corn – Would You Scream for This Ice Cream?

20 hours ago

Meet Po: A Gentle Superhero Looking for a Home

20 hours ago

Largest Housing Provider for Migrant Children Engaged in Pervasive Sexual Abuse, US Says

1 day ago

25 Million Watched Trump’s Speech at the RNC on Thursday

1 day ago

City Wants Hard Reset on Art Hop. Don’t Expect Food Trucks or Vendors in August.

1 day ago

More Victims Come Forward in Dinuba Sex Assault Case

1 day ago

‘Twisters’ Is the Long-Awaited Sequel to ‘Twister.’ Where to See It in Fresno.

1 day ago

Fresno Offers Free Movie Tickets for Seniors to Beat the Heat

1 day ago

Mexican President Calls Donald Trump ‘a Friend’ and Says He’ll Warn Him Against Closing Border

1 day ago

Young Republicans on Why Their Party Isn’t Reaching Gen Z (And What They Can Do About It)

Polls show that two-thirds of voters aged 18-24 say they don’t identify with the G.O.P. We asked young Republicans why. – By The New Y...

13 hours ago

Photo of President Donald Trump
13 hours ago

Young Republicans on Why Their Party Isn’t Reaching Gen Z (And What They Can Do About It)

15 hours ago

JD Vance Puts the Con in Conservatism

17 hours ago

UC Merced Finally Annexed Into City Limits After Two Decades

20 hours ago

Donors Challenged Fresno Pacific to Match Their $1.5M Gift. Was the Goal Reached?

20 hours ago

Garlic, Curry, Fresh Corn – Would You Scream for This Ice Cream?

20 hours ago

Meet Po: A Gentle Superhero Looking for a Home

1 day ago

Largest Housing Provider for Migrant Children Engaged in Pervasive Sexual Abuse, US Says

1 day ago

25 Million Watched Trump’s Speech at the RNC on Thursday

MENU

CONNECT WITH US

Search

Send this to a friend