Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
We Bet Few Cable Talking Heads Could Pass This Impeachment Quiz
Inside-Sources
By InsideSources.com
Published 6 years ago on
February 19, 2018

Share

February 24 marks the 150th anniversary of the impeachment of Andrew Johnson, who succeeded to the presidency in 1865 after the death of Abraham Lincoln. It was the first — but not the last — time in American history that a president was impeached, and took place less than three years after the first presidential assassination.


Jason Stevens
Today, in the popular lexicon, “impeachment” has become synonymous with “removal from office.” But this is not at all what the term actually means. Under the Constitution, impeachment only refers to the legal process whereby charges are brought against the accused, similar to the indictment power of a grand jury. Once articles of impeachment are agreed upon, a trial commences and, if found guilty, the accused is then — and only then — finally removed from office.
The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University in Ohio, provides an opportunity for you to test your knowledge of Andrew Johnson and the impeachment process.
1. Besides Andrew Johnson, who is the only other president to be impeached?
A: Richard Nixon
B: James Buchanan
C: Bill Clinton
D: Gerald Ford
2. How many presidents have been removed from office as a result of impeachment?
A: 0
B: 1
C: 2
D: 3
3. According to the Constitution, who is responsible for bringing charges of impeachment? 
A: The attorney general appoints a “special prosecutor,” who has the power to impeach.
B: The House of Representatives
C: The Senate
D: The House of Representatives and Senate voting together
4. After charges of impeachment, what political body holds the trial?

Bill Clinton
A: The Supreme Court
B: The House of Representatives
C: The Senate
D: The House of Representatives and Senate together
5. Who is subject to impeachment?
A: The president only
B: The president and vice president
C: The president, vice president, and all civil officers of the United States except the judiciary
D: The president, vice president, and all civil officers of the United States including the judiciary
6. Who presides over the trial if the president is impeached? Who presides over the trial if someone other than the president is impeached?
A:  Chief justice of the Supreme Court; vice president
B: Vice president; chief justice of the Supreme Court
C: The chief justice always presides, unless he is the one on trial
D: The vice president always presides, unless he is the one on trial
7. According to the Constitution, what are the legal grounds for impeachment?
A: Treason, bribery, or corruption
B: Treason, bribery, or other high crimes and misdemeanors
C: Dereliction of duty
D: Malpractice and maladministration
8. Why was Andrew Johnson impeached?

Andrew Johnson
A: For conspiring with the Confederacy during the Civil War
B: For violating the Tenure of Office Act
C: For violating the Emancipation Proclamation
D: For conspiring to assassinate Abraham Lincoln
9. What happened to Andrew Johnson as a result of his impeachment?
A: He was found guilty and removed from office
B: He resigned from office before the trial
C: He resigned from office after the trial
D: He was acquitted by one vote
10. In order to remove an official from office, how many members present at the trial must vote to convict?
A: 1/2
B: 2/3
C: 3/4
D: The vote must be unanimous
Answers: 1-C, 2-A, 3-B, 4-C, 5-D, 6-A, 7-B, 8-B, 9-D, 10-B
About the Author
Jason Stevens is a visiting assistant professor of political science and history at Ashland University, where he is a member of the Ashbrook Center faculty. He wrote this for InsideSources.com.
 

DON'T MISS

Biden Backs House’s Aid Package for Ukraine, Israel While Speaker Johnson Battles to Retain Position

DON'T MISS

Hot Rod Willys: Driven to Bake the Perfect Chicago-Style Pizza

DON'T MISS

Local Leaders Must Put Their Shoulders Into Making Fresno ‘Education City USA’

DON'T MISS

EdSource Welcomes Fresno News Veteran Jim Boren to Its Board

DON'T MISS

Senate Dismissed Two Articles of Impeachment, Ending Trial on Mayorkas

DON'T MISS

Netanyahu Dismisses Calls for Restraint, Says Israel Will Decide Iran Attack Response

DON'T MISS

New Study Calculates Climate Change’s Economic Bite Will Hit About $38 Trillion a Year by 2049

DON'T MISS

Biden Pledges to Block Japanese Takeover of US Steel and Promises Tariffs on Chinese Steel

DON'T MISS

Don Arax Talks About His New Football Job at Visalia’s Central Valley Christian

DON'T MISS

Dem House Challengers Salas, Gray Flex Fundraising Muscle

UP NEXT

Hot Rod Willys: Driven to Bake the Perfect Chicago-Style Pizza

UP NEXT

Local Leaders Must Put Their Shoulders Into Making Fresno ‘Education City USA’

UP NEXT

EdSource Welcomes Fresno News Veteran Jim Boren to Its Board

UP NEXT

Senate Dismissed Two Articles of Impeachment, Ending Trial on Mayorkas

UP NEXT

Netanyahu Dismisses Calls for Restraint, Says Israel Will Decide Iran Attack Response

UP NEXT

New Study Calculates Climate Change’s Economic Bite Will Hit About $38 Trillion a Year by 2049

UP NEXT

Biden Pledges to Block Japanese Takeover of US Steel and Promises Tariffs on Chinese Steel

UP NEXT

Don Arax Talks About His New Football Job at Visalia’s Central Valley Christian

UP NEXT

Dem House Challengers Salas, Gray Flex Fundraising Muscle

UP NEXT

Career-High Strike Outs for Ryan Weathers as Marlins Best Giants 6-3

EdSource Welcomes Fresno News Veteran Jim Boren to Its Board

13 hours ago

Senate Dismissed Two Articles of Impeachment, Ending Trial on Mayorkas

14 hours ago

Netanyahu Dismisses Calls for Restraint, Says Israel Will Decide Iran Attack Response

14 hours ago

New Study Calculates Climate Change’s Economic Bite Will Hit About $38 Trillion a Year by 2049

14 hours ago

Biden Pledges to Block Japanese Takeover of US Steel and Promises Tariffs on Chinese Steel

15 hours ago

Don Arax Talks About His New Football Job at Visalia’s Central Valley Christian

15 hours ago

Dem House Challengers Salas, Gray Flex Fundraising Muscle

17 hours ago

Career-High Strike Outs for Ryan Weathers as Marlins Best Giants 6-3

17 hours ago

LeBron’s Lakers Top Pelicans in Play-in, Set up Playoff Rematch With Nuggets

17 hours ago

Storm Dumps Record Rain and Floods Dubai’s Airport

17 hours ago

Biden Backs House’s Aid Package for Ukraine, Israel While Speaker Johnson Battles to Retain Position

WASHINGTON — President Joe Biden said Wednesday that he strongly supports a proposal from House Speaker Mike Johnson to provide aid to Ukrai...

11 hours ago

11 hours ago

Biden Backs House’s Aid Package for Ukraine, Israel While Speaker Johnson Battles to Retain Position

12 hours ago

Hot Rod Willys: Driven to Bake the Perfect Chicago-Style Pizza

13 hours ago

Local Leaders Must Put Their Shoulders Into Making Fresno ‘Education City USA’

13 hours ago

EdSource Welcomes Fresno News Veteran Jim Boren to Its Board

14 hours ago

Senate Dismissed Two Articles of Impeachment, Ending Trial on Mayorkas

14 hours ago

Netanyahu Dismisses Calls for Restraint, Says Israel Will Decide Iran Attack Response

14 hours ago

New Study Calculates Climate Change’s Economic Bite Will Hit About $38 Trillion a Year by 2049

15 hours ago

Biden Pledges to Block Japanese Takeover of US Steel and Promises Tariffs on Chinese Steel

MENU

CONNECT WITH US

Search

Send this to a friend