Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Think You Know Martin Luther King Jr.? Try This Quiz
Inside-Sources
By InsideSources.com
Published 6 years ago on
January 9, 2018

Share


By Peter Myers
InsideSources.com
Fifty years ago, one of America’s key civil rights leaders — the Rev. Martin Luther King Jr. — was assassinated outside the Lorraine Motel in Memphis, Tennessee. As we honor King’s legacy on the Monday, Jan. 15 federal holiday, the quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University in Ohio, provides an opportunity to test your knowledge of the civil rights leader.
1. The Rev. Martin Luther King Jr. identified what man as the major influence on his “Social Gospel” theology?
A. Reinhold Niebuhr
B. Edgar Brightman
C. Walter Rauschenbusch
D. Paul Tillich
2. In 1960, King became pastor of which church?
A. Wheat Street in Atlanta
B. Dexter Avenue Baptist in Montgomery
C. 16th Street Baptist in Birmingham
D. Ebenezer Baptist in Atlanta
3. What was King’s given first name at birth?
A. Martin
B. Montgomery
C. Michael
D. Luther
4. King told an interviewer that if he were marooned on a desert island with only one book other than the Bible, he would choose what book?
A. Karl Marx’s “The Communist Manifesto”
B. Frederick Douglass’ “Narrative of the Life of Frederick Douglass”
C. W.E.B. Du Bois’ “The Souls of Black Folk”
d. Plato’s “The Republic”
5. The first president of the Student Nonviolent Coordinating Committee was what man?
A. Marion Barry
B. John Lewis
C. James Lawson
D. Stokely Carmichael
6. In 1966, King rented an apartment in which city to protest ghetto conditions there?
A. Los Angeles
B. Chicago
C. New York City
D. Detroit
7. Who was not a member of the “Big 6” of the civil rights movement?
A. Whitney Young
B. Bayard Rustin
C. A. Philip Randolph
D. Roy Wilkins
8. Which famous singer reportedly urged King to “tell them about the dream” during his March on Washington speech?
A. Nina Simone
B. Ella Fitzgerald
C. Marian Anderson
D. Mahalia Jackson
9. Which civil rights leader died on the eve of the March on Washington?
A. Charles Hamilton Houston
B. W.E.B. Du Bois
C. A. Philip Randolph
D. Langston Hughes
10. In 1958, King referred to which political figure as possibly the most dangerous man in America?
A. J. Edgar Hoover
B. George Wallace
C. Richard Nixon
D. Barry Goldwater
Answers: 1-C, 2-D, 3-C, 4-D, 5-A, 6-B, 7-B, 8-D, 9-B, 10-C
ABOUT THE WRITER
Peter Myers is a professor of political science at the University of Wisconsin-Eau Claire and a member of the Ashbrook Center’s Master of Arts in Political Science and Government program faculty. He wrote this for InsideSources.com.
 

DON'T MISS

Walberg Era Begins With a Charge to ‘Revolutionize’ Bulldogs Basketball

DON'T MISS

California Man Sentenced to 40 Years to Life for Fatal Freeway Shooting of 6-Year-Old Boy

DON'T MISS

16 Clovis Students Rewarded With Scholarships for Their Resilience

DON'T MISS

Dr. Green Thumb’s Is Open. Sweet Flower Debuts Saturday in Fresno Cannabis Rollout.

DON'T MISS

Reacher Star Alan Ritchson Calls Donald Trump a ‘Rapist’

DON'T MISS

Community Leaders Call for Transparency in Fresno Superintendent Search

DON'T MISS

Israeli Settlers Rampage Through a West Bank Village, Killing 1 Palestinian and Wounding 25

DON'T MISS

US Intelligence Finding Shows China Surging Equipment Sales to Russia to Help War Effort in Ukraine

DON'T MISS

From Tragedy to Triumph: The Land Before Time Litter’s Journey

DON'T MISS

Oakland Officials Vote to Include ‘San Francisco’ in Airport’s Name

UP NEXT

California Man Sentenced to 40 Years to Life for Fatal Freeway Shooting of 6-Year-Old Boy

UP NEXT

16 Clovis Students Rewarded With Scholarships for Their Resilience

UP NEXT

Dr. Green Thumb’s Is Open. Sweet Flower Debuts Saturday in Fresno Cannabis Rollout.

UP NEXT

Reacher Star Alan Ritchson Calls Donald Trump a ‘Rapist’

UP NEXT

Community Leaders Call for Transparency in Fresno Superintendent Search

UP NEXT

Israeli Settlers Rampage Through a West Bank Village, Killing 1 Palestinian and Wounding 25

UP NEXT

US Intelligence Finding Shows China Surging Equipment Sales to Russia to Help War Effort in Ukraine

UP NEXT

From Tragedy to Triumph: The Land Before Time Litter’s Journey

UP NEXT

Oakland Officials Vote to Include ‘San Francisco’ in Airport’s Name

UP NEXT

Several Writers Decline Recognition From PEN America in Protest Over Its Israel-Hamas War Stance

Dr. Green Thumb’s Is Open. Sweet Flower Debuts Saturday in Fresno Cannabis Rollout.

13 hours ago

Reacher Star Alan Ritchson Calls Donald Trump a ‘Rapist’

13 hours ago

Community Leaders Call for Transparency in Fresno Superintendent Search

13 hours ago

Israeli Settlers Rampage Through a West Bank Village, Killing 1 Palestinian and Wounding 25

15 hours ago

US Intelligence Finding Shows China Surging Equipment Sales to Russia to Help War Effort in Ukraine

16 hours ago

From Tragedy to Triumph: The Land Before Time Litter’s Journey

17 hours ago

Oakland Officials Vote to Include ‘San Francisco’ in Airport’s Name

18 hours ago

Several Writers Decline Recognition From PEN America in Protest Over Its Israel-Hamas War Stance

18 hours ago

US Consumer Sentiment Falls Slightly as Outlook for Inflation Worsens

18 hours ago

A Near-Total Ban on Abortion Has Supercharged the Political Dynamics of Arizona, a Key Swing State

18 hours ago

Walberg Era Begins With a Charge to ‘Revolutionize’ Bulldogs Basketball

A new era of Fresno State men’s basketball is here. The Red Wave came out strong and welcomed Vance Walberg as coach with a Bulldog pa...

10 hours ago

10 hours ago

Walberg Era Begins With a Charge to ‘Revolutionize’ Bulldogs Basketball

11 hours ago

California Man Sentenced to 40 Years to Life for Fatal Freeway Shooting of 6-Year-Old Boy

12 hours ago

16 Clovis Students Rewarded With Scholarships for Their Resilience

13 hours ago

Dr. Green Thumb’s Is Open. Sweet Flower Debuts Saturday in Fresno Cannabis Rollout.

13 hours ago

Reacher Star Alan Ritchson Calls Donald Trump a ‘Rapist’

13 hours ago

Community Leaders Call for Transparency in Fresno Superintendent Search

15 hours ago

Israeli Settlers Rampage Through a West Bank Village, Killing 1 Palestinian and Wounding 25

16 hours ago

US Intelligence Finding Shows China Surging Equipment Sales to Russia to Help War Effort in Ukraine

MENU

CONNECT WITH US

Search

Send this to a friend